Balcony garden … in late June …

It is the end of June and the beginning of summer … and the sunny weather is finally here to stay … horrayyy!!!

So my balcony garden is finally starting to shape up and is looking a lot like … a balcony garden! hehehe … 😀

Even though I started my gardening act on the late side this year … not until nearly mid April as I had been away for several months … I am happy that my balcony potager is making good progress. No doubt, it is lagging behind other potager gardens … but with good weather I am pretty sure that it will soon catch up. In fact, we have already started to eat produce from our small potager!

I am actually quite pleased with myself because … despite the lateness in starting my gardening season this year and the fear that my plants might not have enough time to produce any edibles, I persevered in growing everything from either seeds or cuttings rather than trying to jumpstart my potager by buying potted plants and vegetable seedlings from the garden centre. It was tempting to do so … but, then, I have hundreds of packets of seeds to sow. So sensibility won.

As for those plants that I do not have the seeds or cuttings, there is always the small private garden centre at my disposal at  … errr … the parents’! hehehe … 😀

The mum was very kind to let me have cuttings of some of the herbs at her potager (as several of mine died while I was absent) for me to try to grow … and she even offered to share several of the seedlings that she had been sowing. In fact, she even helped to sow some nasturtium seeds for me when I told her that I would have liked to have some but that I had never been very successful at sowing the seeds. Awww … so sweet of her, no?

Okay, here are a few shots of my balcony potager, still a work in progress …

SAM_4889A

Looking out the balcony door from the living room … at my pride and joy …

SAM_4891A

… as it stretches right up to the kitchen door.  There is already a lot of plants growing on our balcony, I know … but … errr … I still have several more to squeeze into the lot! 😀

SAM_4858A

To maximise space usage this gardening season, I decided to use the mini greenhouse frame as shelving for small pots and those that require some shade from the hot glare of the summer sun.

So for my golden sweet peas which used to claim this frame for themselves every gardening season …

SAM_4907A

… I staked bamboo poles into the container and then tied raffia strings loosely all over them for the sweet peas to cling to. The bamboo frame has survived being batted by strong winds … so far … and hopefully it will continue to do so because …

Golden sweet peas

… I adore looking at the lovely sweet pea flowers … and I enjoy eating these golden sweet mangetout peas even more!

SAM_4920A

I also use the railing brackets to put rectangular planters to grow more plants, mostly herbs and edible flowers such as pot marigolds, nasturtiums, lavender, oregano, chives, etc.

SAM_4929A

These beauties which I salvaged from an abandoned area below us before they started the building construction project will join the rest of the edible flowers on the railing. From just a few cuttings these violas tricolour have now occupied the whole rectangular planter and have not stopped flowering since early this year. For some people they might be just weed … but I love their exuberance and robustness. I do not have to water them much and yet, if I feel like it I can eat them! Yup, they are not only pretty to look at but they are edible, too. My kind of flowers! 🙂

And, as usual, this gardening season, I am growing several new plants that I have never grown before. But more about them in  future posts.

 

Advertisements

4 thoughts on “Balcony garden … in late June …

  1. Baguslah kalau you dah mula bersemangat nak berkebun semula. Suka I dengar. Yang bawang tu, sampai aje rumah, I terus tanam. Cuma oleh kerana iklim cuaca yang agak sejuk dan asyik hujan di musim bunga, jadi bawang tu macam hidup segan mati tak mahu. Tapi oleh kerana sekarang dah musim panas, nampaknya anak bawang tu dah mula tumbuh semula, alhamdullilah. Harap2 dapat membesar secukupnya sebelum musim sejuk. Tapi biji benih tomatillo, tak ada satu pun yang menjadi. Tak ada rezeki, takpe lah. Lagipun I pun ada beli online dari UK. Tahun depan, I cuba benih yang I beli pulak.
    Pasal benih labu, I dah jumpa. Nanti I akan poskan.

    Like

  2. YES, memang saya lebih bersemangat bercucuk tanam selepas baca entri you, balik kerja terus tengok semaian, hujung minggu alih anak pokok ke dalam pasu. Ada juga yang dah mengeluarkan hasil, ada yang saya tanam sebab suka memandang buahnya (petola licin) tapi tak pandai nak makan, saya beri kepada kawan-kawan. Zakaria ada buatkan para/trelis untuk petola dan labu memanjat, hasilnya buah petola tergantung dan jadi tatapan waktu duduk berehat. Pasal benih labu tu you jangan susah la ya, saya cuba cari dulu kat sini. Oh ya, anak bawang tempohari apa khabarnya? Boleh tumbuh atau tidak? Kalau dah mati nanti bila-bila you balik boleh saya beri lagi, dah banyak beranak pinak kat laman saya.

    Like

  3. Kalau cemburu tu dapat menaikkan semangat you untuk lebih ghairah berkebun, itu cemburu sihat!
    Pokok yang you maksudkan tu pokok chard, batang merah. Memang kalau salah pandang macam rhubarb. Keratan rosmary yang you beli sebaiknya you rendam separuh dan terus tanam di tanah separuh jadi kalau yg satu tak jadi, yang lagi satu mungkin jadi. Masa balik lama tahun lepas, I bawa beberapa keratan dan tanam terus dalam pasu. I taruh kat tempat redup, alhamdullilah menjadi. Bila balik sini, I beri pada teman.
    Pasal labu butternut tu, nanti I tengokkan kat sini. Kalau ada nanti I kirim ok?
    ps: terimakasih for the links, inshaAllah nanti I kunjung untuk tengok2.

    Like

  4. Sity….saya cemburu ni….cemburu tahap maksima..hehee. Aduh subur-suburnya tanaman you. Cantik sungguh bunga viola dan bunga sweet pea tu. Dalam gambar pertama, pokok apa yang dalam container besar tu? Pokok chard atau rhubarb? Saya dah berkali-kali cuba tanam pokok rosemary dari keratan yang dibeli di pasaraya tapi tak hidup, tapi saya tak putus asa, akan terus mencuba.

    Kalau you ada kelapangan cuba singgah ke 2 blog ni, semua cerita pasal tanam pokok – marksvegplot.blogspot.com & annieskitchengarden.blogspot.com. Blog Annies tu pemiliknya sudah meninggal, tapi saya masih kerap berkunjung semata-mata nak tengok hasil tanamannya yang memang ‘mengetarkan perasaan’ terutamanya hasil labu butternut. Puas saya cari benih labu tu kat sini tapi masih belum berhasil.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s