When the rain falls …

Well … what do you think happens … on a balcony … like ours … when the rain falls?

No surprises, really, … if you know me and my habits quite well! hehehe … 😀

The photos below show what happens … whenever the rain falls (heavily or for long stretches) … in fact, they show what is happening right now.

SAM_6048.A

The view from the living room door …

SAM_6050.A

… from the kitchen door!

… and that between the two doors! What a mess, no? But a good sort of mess lah! 🙂

We have had some rainy days for the past week … but not very heavy rain and not for long. (Oh yes, it has been a poor start to summer … so far!) The rain, however, was forecast to fall for most of today … even though it was not forecast to be very heavy. And indeed it is not heavy, but it is continuous.

Sooo … it is a good day for collecting some rain water for my plants … especially since my supply of this good water is running very, very low. In addition, I have pushed the pots and containers that were sheltered by the awning closer to the balcony railing … so as to save myself from having to water any plants at all. Might as well lah!

SAM_6053.A

Even these covers for the dustbins (that I am using to plant my tomato plants) come in handy for collecting water when it rains.We just have to make sure that either the hubby or I will pour the water into the dustbins when they are full and then let them collect some more rain water.

I have not used any tap water to water my plants so far … except for the water I used to wash the vegetables which I had picked from the balcony. It would have been a pity to throw away the water from these washings when it can be recycled to water the plants.

And less you think that the hubby and I are doing all this because water is expensive in Switzerland, not at all. Not with the many mountains, glaciers (from which springs of water run down into the valleys) and lakes that this country has. But why waste water unnecessarily even when it can be had quite cheaply! It is part of our effort for a more environment-friendly and greener way of living … at least, the little bit that we can do lah!

Unfortunately, with the wet weather … comes the chill! It has been a chilly start to summer and I have to put on socks and jumper at home, once again! Arggghh … And the poor seedlings that I had sown at the start of summer … I have no idea how they will fare in this kind of summer weather! Argghh … arghhh!!

Let us hope that this is just a false start to what turns out to be a good summer after all. Well, we can only hope!!

Advertisements

7 thoughts on “When the rain falls …

  1. Amin..mudah-mudahan semuanya selamat. Selamat berpuasa juga untuk you dan Paul.

    Like

  2. Salam Ros, maaf lambat menjawab sebab hujung minggu lepas pergi ke rumah mentua untuk harijadi adik ipar. Lepas tu sibuk dengan tanamam kat balkoni dan buat last minute shopping sikit sebelum puasa sebab kalau dah puasa dah tak sanggup nak keluar shopping walaupun sekarang ni tengah sale! Maklum, tahun ni puasa panjang, Imsak 3 lebih pagi dan buka pukul 9 lebih malam. I bulan puasa tak de masak special apa2, sama juga sebab I ni bukan pemasak. Tak reti dan tak kuasa nak masak yang komplicated! hehehe … Sini kurma ada dijual disupermarket, cuma kurma favourite I ‘Medjool’ tak selalu ada. So berapa bulan lepas bila I nampak ada dijual, I beli dan simpan dalam fridge untuk bulan puasa.

    Selamat menjalankan ibadah puasa untuk you dan famili. Semoga ianya akan berjalan lancar dan segala amal ibadah kita dibulan ni di terima Allah. Amin.

    Like

  3. Saya ada minta suami mohon bantuan dari sebuah jabatan untuk hapuskan monyet-monyet tu..tapi dalam masa yang sama ada rasa kesian pula kerana ia bernyawa dan biasanya kaedah penghapusan dengan cara tembak. Entahlah…bila kenangkan kemusnahan yang telah terjadi memang rasa patut, tapi sebaliknya saya rasa kesian. Tengoklah nanti lepas raya baru saya buat keputusan. Sekarang ni banyak semaian yang perlu dialih termasuk anak pokok betik yang semestinya satu hari nanti akan berbuah dan menarik perhatian monyet-monyet tu. Rasa macam tak berbaloi bercucuk tanam kerana tak dapat kutip hasil. Tak balik modal membeli benihnya.

    Sabar je la dengan pokok-pokok lily tu..mereka sedang menyesuaikan diri dengan cuaca kat tempat you…hehehe…

    Biasanya bulan puasa you suka masak apa…senang dapat buah kurma tak?

    Like

  4. Dah lama tak memblog … sibuk buat benda lain dan lagipun kadang-kadang nak pakai komputer sikit leceh sebab si suami I kan bekerja dari rumah buat masa ni. Benih blood lily sampai sekarang tak tumbuh2! Tak suka dengan cuaca kat sini agaknya? Lili kecil adalah berdaun tapi tak membesar dari beberapa bulan dulu. Dan red lili ada 2 dua daun buat masa ni. Tak tahu sempat berbunga ke tidak sebelum cuaca sejuk balik!

    Aduh kesiannya you terpaksa berperang dengan monyet-monyet liar untuk tanaman you. I baru kena berperang dengan aphids aje, kadang-kadang macam nak give up! Tak ada ke cara untuk menakutkan monyet-monyet tu dari masuk ke kawasan rumah you? Dah banyak juga pokok-pokok I yang dah mula berbunga walaupun tak berapa besar. So tak lama lagi, harap-harap dapatlah I mula memetik buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain pulak.

    Like

  5. Apa cerita semaian baru? Pokok blood lily saya dah mula keluar daun, yang you tanam ok tak? Saya sedang sedih sekarang. Buah durian dah habis dikerjakan sang monyet, monyet-monyet sudah beralih arah, merosakkan tanaman yang sedang berbuah seperti terung dan manggis. Semalam balik dari kerja, terus ke dapur nak memasak dan bercadang untuk sediakan asam pedas ikan parang campur terung, bila keluar ke tepi rumah nak petik terung, tengok dah tak ada sebiji pun, bersih dipetik monyet. Kecewa sungguh. Bila turun ke belakang rumah kelihatan buah-buah manggis pula bertaburan atas tanah..hmmmm..nak menangis rasanya. Pokok jagung sedang mula berbuah, jenis blue jade, harap sangatlah ianya tidak akan dikerjakan oleh geng monyet.

    Like

  6. Nak kena biasakan dengan hujan kat sini, Ros. Supaya tak mudah jatuh sakit tiap kali kena hujan! 🙂 Air paip kat sini terlalu ‘keras’ (banyak kapur yang warnanya putih-putih tu). Jadi tak berapa elok kalau digunakan untuk siram pokok melainkan kalau dibiarkan untuk beberapa waktu supaya kapur tu mendak kebawah. Kalau dapat air ‘bersih’ dari langit, lagi bagus. Cuma memang sikit lecehlah nak kena tadah kat merata balkoni pasal tak leh nak salurkan air hujan yang jatuh ke bumbung terus ke dalam tempayan!

    Like

  7. Sejuk..jangan main hujan nanti demam.! Rajin betul suami isteri bergotong royong mengumpul air hujan. Muafakat membawa berkat…hehehe

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s