Balcony garden in May … mints and rockets …

Mints and rockets … these two seem to be perennials in my balcony garden. Mints, I know, will grow back again in spring and that, once you have them, you can continue having them. But rockets (or arugula as it is known in the United States) … are supposed to be annual. But the ones on my balcony are entering their second year. Not only that, … like the chives, they are multiplying! Well of course I have helped them to multiply by dividing them … as I did with the chives. 😀

And they are both doing very well … especially the mints.

SAM_0579.A

From teeny, tiny bits like this in early April … when I re-planted into fresh compost the little bits that had survived the long winter season …

SAM_1826.A

… the mint plants grew to this size three weeks later. The cold start to spring must have stunted their growth a little … because when the weather started to get a little warmer in May, they really started pushing up!

SAM_3808.A

And this is how the mint plants are looking today, less than three weeks after the second photo … large leaves and looking very green and healthy!

SAM_3810.A

A mixture of two different mints growing in the same pot. Some of the tiny seedlings had sprouted from the seeds that had found their way into other pots last year … most likely with the help of the strong wind that we sometimes have here. I collected several of the little seedlings and put them into a single pot before the start of winter. I could have collected more of the seedlings, but I decided that enough seedlings to fill a pot should be more than adequate to meet my ‘minty’ needs! 🙂

SAM_3817.A

And these are the rockets … from last season. They were starting to bolt earlier on … had in fact bolted last year … but I snipped off the tops, removed the dead leaves, divided the plants and then re-potted them into fresh compost.

SAM_3821.A

Happily, they have started growing again … thereby saving me from having to plant them from seeds! 😀

Since the two plants had seemed to be thriving in the current spring weather, I did not think of checking on them often … big mistake! Today as I was trying to snap some nice photos of them, I realised that my number one enemy is thriving among the green looking plants!

SAM_3828.A

Yup, the annoying aphids are making themselves at home among my mints and rockets … arggh! The above are just the baby ones. Some of them pesky aphids that I found among the mints are really quite big and fat … just like the leaves of the mints on which they are residing right now! And there are green ones and brown ones!

What a killjoy, these aphids … just when I was feeling happy that the mints and rockets are growing very well. So from today, they are going to be subjected to regular sprays of water mixed with dishwashing liquid. I hope that will help to get rid of them. We shall see lah!

Entries on balcony garden in May:

Advertisements

8 thoughts on “Balcony garden in May … mints and rockets …

  1. Memang, I pun tabik jugak kat my MIL. Walaupun dia selalu juga komplain penat dan sakit2 nak kerjakan garden dia, tapi tetap dibuat! Dan ada aje pokok bunga baru yang dia nak introduce ke garden dia tiap tahun! I yang cuma kerjakan tanaman kat balkoni kadang2 dah sakit belakang! 😀

    Like

  2. Betul kata you tu CT. Saya pun selalu recycled tanah semaian dan jumpa masalah yang serupa…hehehe… Saya pun suka tanam sesuatu yang boleh dimakan, cuma sekarang ni macam dah ‘teringin’ nak tanam pokok bunga, tak banyak, sikit je.
    Saya akui, bila usia meningkat, badan pun rasa tak berapa ‘sedap’..buat kerja sikit pun kadang-kadang dah semput. Dengan usia MIL you tu, saya tabik juga kepadanya kerana masih larat berkebun.

    Like

  3. Tak pe Ros, cuba tanam marigold lagi. Cuba cari jenis yang sesuai untuk iklim sana. Kadang2 benih ni sikit perangai. Kita tanam elok2 dia tak nak tumbuh. Bila tanah tu digunakan untuk semai benih lain, dia pulak yang sibuk tumbuh. Dalam pasu2 kecil I ada banyak benih liar yang tumbuh dengan benih yang sememangnya ditanam sebab I recycled balik tanah yang telah digunakan untuk semai benih yang tak tumbuh berminggu-minggu! Cuma masalahnya, I tahu benih liar apa yang tumbuh! Haizzz …
    My MIL masih macam gitu juga, sakit2 sikit. Maklum dah semakin berumur. I dah sebulan tak ke rumah mertua jadi tak tahu macam mana garden mereka kat sana tu. Tapi yang pasti, mesti lebih banyak bunga yang dah mekar! I dulu masa kat Singapura suka beli dan tanam berbagai macam pokok ros kat balkoni rumah. Tapi kat sini, I rasa lebih muai tanam sayur kat balkoni dari pokok bunga. At least, boleh makan! 😀

    Like

  4. Aduhai CT, saya baru tahu kaedah companion planting tiga minggu lepas setelah ‘berjalan-jalan’ di kebun blogger. Dah cuba juga cari benih marigold, sayangnya semaian semua tak menjadi. Saya cuba taburkan serai wangi yang dicincang halus tapi nampak macam kumbang-kumbang tu dah ‘kebal’ sangat. Hmmm….nampaknya kena banyak membaca juga ni….hehehe… MIL you dah sihat sepenuhnya lum? Mesti halaman rumahnya sedang dipenuhi bunga-bunga yang berkembang mewangi. Saya pun suka tanam pokok bunga, sekarang sedang kumpul pokok bunga ros, nak buat laman macam rumah LG…!

    Like

  5. Masalahnnya Ros, my MIL lebih minat kepada tanaman pokok bunga. Jadi aphids ni tak masalah sangat buat dia. Dan oleh kerana kebanyakan pokoknya bukan untuk dimakan, jadi dia pun tak kisah sangat tentang racun yang digunakan, tak seperti kita. Semasa you tanam pokok, you ada gunakan kaedah ‘companion planting’ tak? Mengikut apa yang I baca, tanaman labu (atau squash) bagus ditanam dengan marigold, nasturtium … dan lebih2 lagi dill sangat baik untuk menghindar kumbang dan ‘squash bug’. Taburkan daun dill dimerata pokok labu, insyaallah dapat membantu. Tapi nampaknya you kena taruh racun dulu lah sebab kumbang2 tu dah membiak. Tapi boleh cuba kaedah yang disebutkan sesudah tu.

    Like

  6. Betullah….bila difikirkan rasa geram sangat dengan makhluk perosak ni. Nak kena membaca kaedah untuk mengatasinya atau mungkin you boleh dapatkan nasihat dari MIL you yang rajin membaca buku tentang tanaman. Rasanya hujung minggu ni terpaksalah saya gunakan racun serangga yang dibeli dikedai untuk hapuskan kumbang-kumbang yang makan pokok labu dan sekarang dah mula makan anak pokok zucchini pula. Sedin…sedih..dah la susah nak dapatkan benih zucchini. Saya dah nampak banyak putik buah labu, sayang pula kalau tak dapat merasanya.

    Like

  7. Nampaknya semburan campuran air dan sabun pencuci pinggan mangkuk agak mujarab untuk aphids. Tapi nak kena sembur untuk beberapa hari. Kesiannya pokok labu you diserang kumbang.
    Hari ni dua anak benih pokok kacang I mati disebabkan oleh larva dari sejenis lalat kecil yang memang pantang kalau kita semai benih dalam rumah. Dua hari lepas anak benih tu nampak elok saja, hari ni dah terlentuk. Bila I periksa rupanya larva-larva tu dah makan habis akar dan bahagian stem bawah sampai hancur! Geram punya pasal, I keluarkan semua tanah kat pasu semaian dan cari larva-larva tu. Punyalah banyak, patutlah sampai hancur dikerjakan akar anak benih tu! Terpaksalah nak kena semai sekali lagi!

    Like

  8. Geram sungguh bila ada gangguan serangga perosak kan ? Semoga you dapat mengatasi masalah tu sebelum ianya bertambah teruk. Saya ada masalah kumbang makan daun labu, bunga labu pun dimakannya sekali. Dah bermacam jenis racun organik saya semburkan tapi tak berjaya menghapuskannya……

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s